U utorak, 2. juna u 19 časova, u dvorana „Apolo”, a u okviru pratećeg programa manifestacije „Dani Vajferta“, biće održano predavanje uz multimedijalnu prezentaciju na temu „Đorđe Vajfert i Pančevo”. Predavač i vodič kroz istoriju porodice Vajfert u Pančevu biće Nikola Vlajić, etnolog.

Nakon toga, zakazana je projekcija dokumentarno-igranog filma „Đorđe Vajfert”, u produkciji Fondacije „Đorđe Vajfert”. Program se realizuje u saradnji sa Fondacijom, uz podršku Vajfert piva (HEINEKEN Srbija).

Više o filmu „Đorđe Vajfert“:

Povodom 162 godine od rođenja Đorđa Vajferta (1850–1937), industrijalca čiji je život i delo uveliko obeležilo razvoj Srbije krajem XIX i početkom XX stoleća, Radio-televiziji Srbije njemu u čast, 2012. godine premijerno je emitovala dokumentarno-igrani film „Đorđe Vajfert”.

Detaljnom predstavom života i rada Đorđa Vajferta, autor filma prikazuje i društvenu klimu tog vremena, duh i etiku srpskog društva koje je stasavalo i gradilo se u ambijentu ratova, prevrata, atentata. U filmu o Đorđu Vajfertu, između ostalih govore: tadašnji guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, profesor dr Đorđe Stanić, profesor dr Ljubodrag Dimić, i generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Film je realizovala produkcija „Vizura” u koprodukciji sa Fondacijom „Đorđe Vajfert” i Radio-televizijom Srbije, a na osnovu sredstava dobijenih od Ministarstva kulture Republike Srbije i Filmskog centra Srbije na konkursu za proizvodnju dokumentarnih filmova za 2010. godinu.

Scenarista i reditelj filma je Svetislav Bata Prelić, poznat po filmovima „Šećerna vodica”, „Poltron”, „Biro za izgubljene stvari” i mnogim drugim.

Reditelj Prelić rekao je da ga je priča o Vajfertu okupirala više od godinu i po dana i da su ga fascinirali lik i delo tog čoveka. Prelić je istakao da je „Vajfert imao moderan evropski stav u biznisu, a istovremeno osećaj za humane akcije; u njegovoj pivari prvi put kod nas uvedeno je bolovanje za zaposlene, školovao je decu svojih radnika, u mladosti je bio ratnik dobrovoljac, a kasnije veliki donator srpske vojske”.

Mladog Đorđa Vajferta glumi Andrej Šepetkovski. Film traje 60 minuta, ali s obzirom da je ekipa snimila dvanaest sati materijala, mogući su nastavci priče o ovom, kako je rekao Šepetkovski, industrijalcu i dobrotvoru, ratniku i vizionaru. Direktor fotografije je Aleksandar Ivančević, montažer Branislav Godić, a autor muzike Aleksandar Simić.