„Dani Vajferta“ je nova gradska manifestacija koja će se ove godine prvi put održati u Pančevu, 12. i 13. juna, pod sloganom „Mesto odakle je sve počelo“. Namera organizatora manifestacije, Turističke organizacije Pančeva, je da se kroz promociju lika i dela uglednog Pančevca Đorđa Vajferta istaknu turistički, kulturno-umetnički i privredni potencijali grada Pančeva.

 

Program manifestacije odvija se kroz prateće sadržaje i događaje planirane za centralne dane manifestacije (12. i 13. jun) i podeljen je u nekoliko segmenata, od kojih izdvajamo: turistički (ekskurzije srednjoškolaca i promocija nove turističke rute), kulturno-umetnički (koncerti, izložbe, projekcije filmova, predavanja, promocije) i segment posvećen privrednicima (stručni skupovi, sajam piva i starih zanata).

 

 

Program manifestacije „Dani Vajferta“:

 

Centralni program manifestacije počinje u petak, 12. juna, edukativnim radionicama za decu u Narodnoj bašti. U toku istog prepodneva, u Regionalnoj privrednoj komori Pančevo biće održan privredni skup na temu „Stanje i perspektiva razvoja mini-pivarstva u Srbiji“, a od 14 časova, u ulici Nikole Tesle, počinje sajam piva i starih zanata, u okviru koga će posetioci moći da probaju novo Vajfert pivo (Heineken Srbija), i uživaju u ukusima piva domaćih kraft/zanatskih pivara (The Black Turtle (Beograd), Georg W (Pančevo), Gladna mačka (Zemun), Krugher i Brent (Ritiševo), Medved (Valjevo), Vivo pivo (Jagodina), Kabinet Brewery (Beograd), Rzavsko pivo (Arilje).

Iste večeri, od 18 časova, na programu je koncert KUD „Stanko Paunović“ NIS RNP sa gostima. Nakon svečanog otvaranja manifestacije, koje je zakazano za 21 čas na Trgu Đorđa Vajferta, publika će uživati uz koncert Old Hat Orchestra i di-džej veče pod nazivom Vintage GistroPop.

Drugog dana centralnog programa, pored sajma piva i starih zanata (koji traje od 14 časova), biće otvorena zanimljiva izložba oldtajmer vozila (Gimnazijski trg, 16 časova), nakon čega će na Trgu Đorđa Vajferta nastupiti pevački i igrački ansambli Doma kulture Banatsko Novo Selo, SKPD „Đetvan” Pančevo, i „Trio Tirmenštajn”, u saradnji sa KUD „Stanko Paunović” NIS RNP.

Koncert Belgrade Dixieland Orchestra na programu je u subotu, 13. juna, od 21 čas, nakon čega sledi Retro Swing Party uz mladog di-džeja Master Flow-a.

 

U okviru pratećeg programa manifestacije „Dani Vajferta“, publika će moći da pogleda izložbu radova „Konkurs za izradu idejnog rešenja rekonstrukcije i revitalizacije Narodne (stare Vajfertove) pivare u Pančevu” (zgrada Zavoda za urbanizam), predavanje i multimedijalnu prezentaciju „Đorđe Vajfert i Pančevo” (dvorana „Apolo”), projekciju dokumentarno-igranog filma „Đorđe Vajfert” (dvorana „Apolo”), izložbu na otvorenom „Đorđe Vajfert i Pančevo” (plato ispred Narodnog muzeja), izložbe „Numizmatički orman  Huga Vajferta” i „Privreda Pančeva u doba Đorđa Vajferta” (Narodni muzej Pančevo) kao i da prisustvuje promociji prve monografije: „Đorđe Vajfert 1850–1937” i koncertu džez sastava Hot club of Belgrade, 11. juna u bašti Narodnog muzeja.

 

Poseban deo programa predstavlja „Vajfertova ruta“, nova turistička ruta sa turističkim vodičem, koja promoviše pet važnih turističkih tačaka koje na najbolji način ilustruju život i delo Đorđa Vajferta u Pančevu. Prvi organizovani oblizak „Vajfertove rute“ (Vajfertova rodna kuća, Stara pančevačka pivara, Slavina, crkva Svete Ane i porodična grobnica Vajfertovih) zakazan je za 5. jun, u saradnji sa Gimnazijom „Uroš Predić“.

 

 

 

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Pančeva, uz pokroviteljstvo grada Pančeva i podršku „Vajfert piva“ (HEINEKEN Srbija).

 

Generalni medijski pokrovitelj je Agencija Tanjug, a medijski partneri su: RTV Pančevo, Nedeljnik „Pančevac“, 013Info, RTS dopisništvo Pančevo, RT Vojvodina dopisništvo Pančevo, Vojvođanski magazin, Turizam In, Remix Press, Atastars, LookerWeekly, Mreža kreativnih ljudi, Bašta Balkana, Radio Legend, Economy, LOBI, Turistički svet

 

 

 

Monika Husar Tokin

PR menadžerka manifestacije „Dani Vajferta“

062 800 87 88

pr@kcp.rs