„Дани Вајферта“ је нова градска манифестација која ће се ове године први пут одржати у Панчеву, 12. и 13. јуна, под слоганом „Место одакле је све почело“. Намера организатора манифестације, Туристичке организације Панчева, је да се кроз промоцију лика и дела угледног Панчевца Ђорђа Вајферта истакну туристички, културно-уметнички и привредни потенцијали града Панчева.

 

Програм манифестације одвија се кроз пратеће садржаје и догађаје планиране за централне дане манифестације (12. и 13. јун) и подељен је у неколико сегмената, од којих издвајамо: туристички (екскурзије средњошколаца и промоција нове туристичке руте), културно-уметнички (концерти, изложбе, пројекције филмова, предавања, промоције) и сегмент посвећен привредницима (стручни скупови, сајам пива и старих заната).

 

 

Програм манифестације „Дани Вајферта“:

 

Централни програм манифестације почиње у петак, 12. јуна, едукативним радионицама за децу у Народној башти. У току истог преподнева, у Регионалној привредној комори Панчево биће одржан привредни скуп на тему „Стање и перспектива развоја мини-пиварства у Србији“, а од 14 часова, у улици Николе Тесле, почиње сајам пива и старих заната, у оквиру кога ће посетиоци моћи да пробају ново Вајферт пиво (Heineken Србија), и уживају у укусима пива домаћих крафт/занатских пивара (The Black Turtle (Београд), Georg W (Панчево), Гладна мачка (Земун), Krugher i Brent (Ритишево), Медвед (Ваљевo), Vivo pivo (Јагодина), Kabinet Brewery (Београд), Рзавско пиво (Ариље).

Исте вечери, од 18 часова, на програму је концерт КУД „Станко Пауновић“ НИС РНП са гостима. Након свечаног отварања манифестације, које је заказано за 21 час на Тргу Ђорђа Вајферта, публика ће уживати уз концерт Old Hat Orchestra и ди-џеј вече под називом Vintage GistroPop.

Другог дана централног програма, поред сајма пива и старих заната (који траје од 14 часова), биће отворена занимљива изложба олдтајмер возила (Гимназијски трг, 16 часова), након чега ће на Тргу Ђорђа Вајферта наступити певачки и играчки ансамбли Дома културе Банатско Ново Село, СКПД „Ђетван” Панчево, и „Трио Тирменштајн”, у сарадњи са КУД „Станко Пауновић” НИС РНП.

Концерт Belgrade Dixieland Orchestra на програму је у суботу, 13. јуна, од 21 час, након чега следи Retro Swing Party уз младог ди-џеја Master Flow-а.

 

У оквиру пратећег програма манифестације „Дани Вајферта“, публика ће моћи да погледа изложбу радова „Конкурс за израду идејног решења реконструкције и ревитализације Народне (старе Вајфертове) пиваре у Панчеву” (зграда Завода за урбанизам), предавање и мултимедијалну презентацију „Ђорђе Вајферт и Панчево” (дворана „Аполо”), пројекцију документарно-играног филма „Ђорђе Вајферт” (дворана „Аполо”), изложбу на отвореном „Ђорђе Вајферт и Панчево” (плато испред Народног музеја), изложбе „Нумизматички орман  Хуга Вајферта” и „Привреда Панчева у доба Ђорђа Вајферта” (Народни музеј Панчево) као и да присуствује промоцији прве монографије: „Ђорђе Вајферт 1850–1937” и концерту џез састава Hot club of Belgrade, 11. јуна у башти Народног музеја.

 

Посебан део програма представља „Вајфертова рута“, нова туристичка рута са туристичким водичем, која промовише пет важних туристичких тачака које на најбољи начин илуструју живот и дело Ђорђа Вајферта у Панчеву. Први организовани облизак „Вајфертове руте“ (Вајфертова родна кућа, Стара панчевачка пивара, Славина, црква Свете Ане и породична гробница Вајфертових) заказан је за 5. јун, у сарадњи са Гимназијом „Урош Предић“.

 

 

 

Организатор манифестације је Туристичка организација Панчева, уз покровитељство града Панчева и подршку „Вајферт пива“ (HEINEKEN Србија).

 

Генерални медијски покровитељ је Агенција Танјуг, а медијски партнери су: РТВ Панчево, Недељник „Панчевац“, 013Info, РТС дописништво Панчево, РТ Војводина дописништво Панчево, Војвођански магазин, Turizam In, Remix Press, Atastars, LookerWeekly, Мрежа креативних људи, Башта Балкана, Радио Legend, Economy, LOBI, Turistički svet

 

 

 

Моника Хусар Токин

ПР менаџерка манифестације „Дани Вајферта“

062 800 87 88

pr@kcp.rs